Gdy w 1929 roku szkocki lekarz i mikrobiolog Aleksander Fleming odkrył penicylinę wystarczyło kilka dni, aby skutecznie zwalczać nim anginę czy zapalenie płuc. Jednak już wtedy odkrywca pierwszego antybiotyku ostrzegał przed jego nadużywaniem, gdyż zauważył, że z czasem przestaje on być skuteczny ponieważ bakterie uodparniają się na antybiotyk. Wprowadzenie do masowej, przemysłowej produkcji antybiotyków oraz ich stosowanie przy banalnych infekcjach czy przeziębieniach spowodowało że skuteczność tej metody drastycznie spadła. Kiedy wprowadzano antybiotyk do powszechnego użycia, leczył on prawie 100% przypadków choroby. Dziś około 90% szczepów gronkowca jest całkowicie niewrażliwych na penicylinę. Wymyślamy coraz to nowe leki, które początkowo są skuteczne, ale po pewnym czasie przestają działać, gdyż w swoistej wojnie człowieka z bakteriami te drugie są wciąż o krok do przodu. Rozmnażają się w zawrotnym tempie, a kolejne pokolenia „pamiętają”, co im szkodzi i stosują wymyślne mechanizmy obronne. Zjawisko to nazywamy opornością na antybiotyki.

Słowo „antybiotyk” powstało ze złożenia greckich słów: anti – przeciw i biotikos – związany z życiem.

 

antybiotyki

Oznacza ona substancję, która niszczy żywe drobnoustroje w organizmie człowieka. Antybiotyki niszczą lub hamują ich wzrost patogennych bakterii którym udało się wniknąć do organizmu człowieka . Niestety, nie odróżniają złych od dobrych bakterii żyjących z nami w symbiozie. Antybiotyk niszczy jedne i drugie. Unikamy infekcji bakteryjnej lecz również możemy otworzyć nowy rozdział chorób w naszym organizmie.

Gdy mówimy o prawidłowym funkcjonowaniu jelit, należy zwrócić uwagę i pamiętać że są to wrota naszego organizmu. U dorosłego człowieka długość jelita cienkiego wynosi od 5 do 7 mb natomiast łączna powierzchnia łącznie z kosmkami jelitowymi sięga 300 -500 m2. To właśnie tą drogą następuję wchłanianie składników żywieniowych do naszego organizmu. Tutaj powinno nastąpić odfiltrowanie składników niepotrzebnych organizmowi czy wręcz nawet niebezpiecznych które usiłują wtargnąć do naszego organizmu jak chorobotwórcze bakterie chorobotwórcze , wirusy, alergeny, substancje chemiczne z żywności.

Osobiście miałem przyjemność uczestniczyć w wykładzie sławy polskiej mikrobiologii – prof. dr n. med. Piotr Heczko –Kierownika Instytutu Mikrobiologii Collegium Medicum UJ, Prezesa Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych oraz Członka Komitetu Immunologii i Etiologii Zakażeń Człowieka PAN. Pan Profesor, od wielu lat zajmujący się problematyką mikroflory jelit, w niezwykle interesujący i przystępny sposób omówił rolę „przyjaznych” bakterii jelitowych w profilaktyce wybranych chorób cywilizacyjnych. On właśnie zainspirował mnie do zagłębienia się temat roli korzystnych bakterii jelitowych oraz ich wpływu na stan naszego zdrowia. Na wstępie swojego wykładu przypomniał, że w przewodzie pokarmowym znajduje się około czterystu do pięciuset gatunków różnych bakterii, w ilości dziesięciokrotnie większej niż wynosi liczba komórek ludzkiego organizmu. Skład mikroflory jelit zdrowych ludzi jest w miarę stabilny. Może on zostać zaburzony co powoduje wiele dolegliwości, ponieważ skład mikroflory jelit w istotny sposób decyduje o stanie zdrowia człowieka.

U osób zdrowych całą powierzchnię jelit zasiedlają żyjące z nami w symbiozie bakterie jelitowe jak np. acidophilus tworząc szczelną warstwę. Stanowią swego rodzaju filtr umożliwiając wnikanie do organizmu składników żywieniowych. Jednocześnie tworzą barierę, fizycznie chroniącą nabłonek jelit przed kontaktem z bakteriami chorobotwórczymi. Podczas kuracji antybiotykowej giną pożyteczne bakterie a na ich miejsce pojawiają się namnażające się szybko grzyby i patogenne bakterie beztlenowe. Prowadzi to do zaburzeń równowagi naszego wewnętrznego ekosystemu która została nazwana dysbiozą prowadząca do dysfunkcji nie tylko czynności trawiennych, ale jest podłożem rozwoju wielu przewlekłych schorzeń.

Rola korzystnych bakterii jelitowych w funkcjonowaniu organizmu i zaburzenia wynikające z ich degradacji:

– Umożliwiają biotransformację składników żywieniowych , leków, związków chemicznych do postaci przyswajalnej. Po wyniszczeniu korzystnych bakterii następuje zburzenie procesów trawienia, co nasila procesy fermentacyjne ,gnilne w organizmie objawiające się wzdęciami.

-Wytwarzają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu produkcji witamin z grupy B umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego Brak prawidłowej flory zaburza ten proces i objawia się nadpobudliwością, wybuchowością , brakiem koncentracji, zdolności zapamiętywania.

– Kontrolując poziom przeciwciał i białych krwinek, zwiększają sprawność układu odpornościowego. Po wyniszczeniu korzystnych bakterii następuje zmniejszenie odpowiedzi systemu odpornościowego.

-Biorą czynny udział w procesach odtruwających, rozkładają substancje o działaniu mutagennym, nowotworowym co zwiększa ryzyko tych chorób.

-Chronią organizm przed zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi poprzez produkcję substancji o charakterze antybiotycznej hamującej rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Brak korzystnych bakterii umożliwia niekontrolowany rozwój patogennych bakterii i grzybów zatruwających organizm co może nasilić objawy migreny, bóle głowy, chroniczne zmęczenie

-Wstrzymują wnikanie do organizmu alergenów, konserwantów, barwników chemicznych z żywności. Brak korzystnych bakterii nasila rozwój objawów alergii, astmy, czyli stanu nadwrażliwości na składniki żywieniowe ,zapachy ,środki chemiczne.

– Zapobiegają rozwojowi przewlekłych chorób o podłożu auto-immunologicznych, w którym nieprawidłowa aktywność układu obronnego niszczy nasz organizm.

– Biorą udział w procesie trawienia tłuszczy co obniża poziom cholesterolu we krwi.

-Umożliwiają wchłanianie minerałów, m.in. wapnia i magnezu.

Równowaga mikroflory polega na dominującej roli dobroczynnej bakterii acidophilus. Jeżeli spowodujemy degradację i niszczenie własnej flory jelitowej np. kuracją antybiotykową to na miejsce pożytecznych bakterii spełniających ważne funkcje w organizmie rozwijają się patogenne bakterie chorobotwórcze lub występujące śladowo przy prawidłowej florze jelitowej formy grzybów jak np. Candida albicans. Candida albicans który zaczyna się rozrastać i przejmuje rolę dominującą. Stan taki nazwany jest grzybicą, drożdzycą lub kandydozą.

Niestety grzyb kolonizując jelita nie przejmuje funkcji korzystnych bakterii Acidophilus. Jednocześnie wydzielając szereg substancji z własnych procesów metabolicznych zatruwa organizm przez produkty przemiany materii oraz zaburzając prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stan taki prowadzi to do rozchwiania prawidłowych czynności narządów i tkanek, co w konsekwencji przynosi nam rozmaite dolegliwości czy choroby.

Candida przez swoje oddziaływanie na ścianę jelita powoduje jej nieszczelność i zdolność przenikania przez ścianę jelita substancji które normalnie nie powinny się pojawić we krwi. Prowadzi to do przeciążenia organów wydalniczych jak nerki czy wątroba. Pojawiają się niewspółmierne reakcji układu immunologicznego na nie np.: alergia na składniki żywieniowe, kosmetyki, zapachy. Dotychczas nieszkodliwe substancje stają się alergenami wziewnymi.

Wśród objawów wskazujących na zaburzenie flory jelitowej są bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nawracające zakażenia układu oddechowego, alergie i inne choroby o podłożu immunologicznym, chroniczne zmęczenie, osłabienie pamięci i koncentracji , drażliwość, depresja, stany zapalne skóry, wysypki na twarzy, grzybicze i zapalne zmiany paznokci, nawracające infekcje pęcherza moczowego. Natomiast przedostające się z krwią do mózgu substancje toksyczne mogą prowadzić do zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego błędnych rozpoznań chorób układu nerwowego, Jak potraktować kogoś kto jest: wiecznie zmęczony, często rozdrażniony, ma kłopoty z koncentracją, pamięcią, napady paniki, lęku, czasem płaczu, nastrój depresyjny.

Uważamy że są to objawy ze strony innych narządów i układów nie wynikające z działania toksyn candida. Często podobieństwo objawów do zespoły przewlekłego zmęczenia, alergii pokarmowych, chorób przewodu pokarmowego, zespołów osłabionej odporności immunologicznej powoduje leczenie tych zespołów i chorób a nie candida.

W książce ,,OMINĄĆ ANTYBIOTYKI” dr med. Keith W. Sehnert opisuje swoje wspomnienia związane z początkami ery antybiotyków: ,, Nigdy nie zapomniałem przysięgi, jaką złożyłem opuszczając progi akademii medycznej: Primum non nocere (przede wszystkim nie szkodzić)… Pomóż pacjentowi jeśli potrafisz, lecz nie działaj w tym na jego szkodę. Pamiętam wczesne czasy ery antybiotyków (1950 – 1965), kiedy zalecano nam rutynowe przepisywanie preparatów probiotycznych, zawierających żywe pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus acidophilus dla złagodzenia nadmiernego oddziaływania antybiotyków na florę jelitową….

Należy uświadomić sobie zagrożenia wynikające z zastosowania kuracji antybiotykowej oraz podjąć działania umożliwiające przywrócenie prawidłowej flory jelitowej umożliwiającej prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

– Wzmocnić działanie systemu odpornościowego. Zastosuj produkty  multiwitaminowe np Vital do grupy krwi, Senior Formula, Lion Kids + D w których znajdziesz  kompleks składników wspomagających odporność organizmu. 

– Dodatkowo wzmocnij układ odpornościowy łatwo przyswajalną witaminą C – np C 300 ,  C 1000 lub Liquid C .

czosnek

– Wykorzystaj działanie produktu Garlic caplus  zawierającego wyciąg ze świeżego czosnku, wykazującego  działanie bakteriobójcze i wirusostatyczne. Zawiera również wyciąg z pietruszki który neutralizuje przykry zapach czosnku.

– Wsparcie układu odpornościowego – Imun Aid, , Virago, Bee Power.

-Jesteś po kuracji antybiotykowej ?   Zniszczona flora jelitowa wymaga regeneracji . Pomoc niesie  AC Zymes. oraz Pure Inulin 

Antybiotyki uratowały oraz jeszcze uratują życie tysięcy osób. Jednak powinniśmy pamiętać o zagrożeniach jakie wynikają z nadmiernego stosowania antybiotyków lub zbędnego ich stosowania. Stosuj antybiotyk przy specjalnych okazjach, gdy Twoje zdrowie lub życie będzie zagrożone. Wówczas będziesz w stanie wykorzystać jego możliwości bakteriobójcze. Wiedząc jakie spustoszenie w Twoim organizmie wywołuje, po kuracji antybiotykowej przywróć prawidłową florę jelitową by utrzymać zdrowie na długie lata.

Jeżeli masz pytania, trudności z wyborem zastosowaniem produktów – zadzwoń lub napisz