Pierwsze opisy alergii pokarmowej pojawiły sie w 375 r p.n.e. Hipokrates po raz pierwszy opisał egzemę i alergię na mleko i sery. Potem znajdujemy opisy nietolerancji koziego mleka podane przez Galena (129-199 r.) . W 1808 roku Robert Willan opisał przypadki pacjentów z objawami pokrzywki po spożyciu migdałów i grzybów. W 1906 roku Clemens von Pirquet i Bela Shick wykazali , że w pewnych okolicznościach nie dochodzi u człowieka do rozwoju prawidłowej reakcji odpornościowej, ale do nadmiernej jego reaktywności na czynniki środowiskowe, co nazwano alergią.

 

Woman blowing nose with tissue paper at park

 

Najczęściej  występujące objawy alergii:  kichanie, wysypka, zmiany skórne, łzawienie oczu, kaszel , duszności, katar, świąd oczu, zatkany nos i wiele innych. Jeżeli występują u Ciebie objawy alergii poznaj  10 przykazań które ułatwią zmniejszenie dolegliwości:

  1. Unikaj czynnika wywołującego objawy alergiczne.
  2. Śledź na bieżąco informacje na temat aktualnego i prognozowanego stężenia pyłku uczulającej rośliny.
  3. Śpij przy zamkniętym oknie.
  4. Ogranicz przebywanie na świeżym powietrzu; na spacery wybieraj się po obfitym bądź długotrwałym deszczu – wtedy stężenie pyłku w atmosferze jest najniższe.
  5. W czasie jazdy samochodem nie otwieraj okien, stosuj filtr przeciwpyłkowy.
  6. Wybierz się na urlop w wysokie góry, nad morze lub jezioro – tam ilość pyłków jest mniejsza.
  7. Unikaj dodatkowego podrażniania śluzówki oka m.in. przez kosmetyki, środki czyszczące czy palenie. Noś okulary przeciwsłoneczne.
  8. Nie susz ubrań na świeżym powietrzu.
  9. Po spacerze przebierz się i przechowuj ubrania poza sypialnią.
  10. Zadbaj o odpowiednią dietę:

Uważa się, że związki białkowe zwane lektynami mogą mieć wpływ w powstawaniu objawów alergii, także pokarmowej. Lektyny obecne w pokarmach wiążą się z resztami cukrowymi ustroju , w tym z antygenami grup krwi. To prowadzi do uszkodzenia komórek. Istnieją dowody na to , że lektyny pokarmowe odgrywają znaczącą rolę w chorobach autoimmunologicznych oraz przewlekłych procesach zapalnych. Niektóre lektyny pokarmowe mają zdolność zwiększania produkcji IgA oraz interleukiny 4, która indukuje produkcję IgE. Jednym z najbardziej szkodliwych  skutków działania lektyn pokarmowych jest zespół wzmożonej przepuszczalności jelit, polegający na rozluźnieniu połączeń międzykomórkowych w obrębie śluzówki jelita. Skutkiem tego jest „przeciekanie” jelit i przedostawanie się substancji toksycznych do układu krążenia. Objawy kliniczne mogą pojawiać się miejscowo, ale  także w odległych narządach.

Przedstawiciele grupy krwi 0, po wykluczeniu z diety pszenicy i glutenu oraz kukurydzy, uzyskują znaczną poprawę przebiegu schorzeń alergicznych.

Osoby z grupą A spożywające czerwone mięsa mają szczególną skłonność do występowania zespołu wzmożonej przepuszczalności jelit.

Przedstawicieli grupy B charakteryzuje skłonność do przewlekłych stanów zapalnych dróg oddechowych – np. astmy, pyłkowicy. Nasilenie dolegliwości obserwuje się po spożyciu lektyn kurczaka, kukurydzy, glutenu.

Osoby z grupą krwi AB łączą skłonności do zachorowań jak w grupie A i B. Organizm tych przedstawicieli wykazuje zmniejszona aktywność komórek NK, które chronią przed infekcjami.

Opracowano na podstawie –  CV – news

W celu zmniejszenia dolegliwości ora objawów alergi wskazana jest przede wszystkim  zmiana sposobu odżywiania oraz zastosowanie sprawdzonych produktów witaminowo-mineralne  : C 1000,   Ac- zymes,   Noni Polinesian 

Masz pytania zwiazane z doborem i zastosowaniem produktów ? – Zadzwoń lub napisz- formularz kontaktowy .