Kwas foliowy

Kwas foliowy czyli witamina B9 odkryto w latach 30-40 tych XX wieku, występuje w zielonych warzywach liściastych, fasoli, orzechach i soku pomarańczowym.

Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym, syntezy kwasów nukleinowych, wzrostu tkanek i organizmu.

Kwas foliowy jest jasno żółtą substancją rozpuszczalną w wodzie. Stosunkowo łatwo rozpada się pod wpływem podwyższonej temperatury i światła słonecznego. Nawet wskutek stosowania zwykłych metod obróbki kulinarnej produktów zawierających kwas foliowy, jego poziom obniża się znacznie.

Dobrym  źródłem  kwasu foliowego  są: kalafior, szpinak, brukselka, kapusta, szparagi, sałata, fasolka, brokuły, marchew oraz pomarańcze i banany, także drożdże, wątroba.

Niedobór kwasu foliowego może powodować

  • Zaburzeń u płodu – wady cewy nerwowej.
  • Nasilać reakcję  alergiczną i astmę
  • Niedokrwistość megaloblastyczna.
  • Wzrost poziomu homocysteiny we krwi sprzyjający rozwojowi miażdżycy.
  • Spowolnienie syntezy DNA i replikacji (podziału) komórek.
  • Zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego (biegunka).
  • Upośledzenie funkcji układu nerwowego (nadpobudliwość i trudności w zasypianiu).
  • Zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie.
  • Uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją.
  • Stany niepokoju i lęku, depresja, nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią.

Kwas foliowy a depresja    Zbyt niski poziom kwasu foliowego w organizmie ma związek z ryzykiem depresji

Objawy nadmiaru kwasu foliowego Spożycie dziennie 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego, mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.

Kwas foliowy w dawce 0,4 mg nie ma skutków  ubocznych. Może być stosowany przez długi okresu czasu.

Kwas foliowy jest rozpowszechniony w naturze. Występuje  w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych oraz w wątrobie i drożdżach.

W organizmie człowieka  o procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, do podziału komórek i do regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Z jego udziałem powstaje serotonina, działająca kojąco i uspokajająco (zdrowy sen!) oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za naszą aktywność i energię. Kwas foliowy uczestniczy więc w syntezie „hormonu szczęścia” (wspomniana serotonina). Choćby z tego względu warto dbać o prawidłowe jej stężenie w organizmie.

Niedobór  Zbyt mała ilość kwasu foliowego powoduje przede wszystkim powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu (wada cewy nerwowej). Niedobór spowalnia też syntezę DNA i podział komórek. Osłabia wchłanianie substancji pokarmowych z przewodu pokarmowego (i wywołuje biegunkę).

Znaczenie kwasu foliowego w okresie przed i w ciąży

W pierwszych tygodniach ciąży jego rola jest związana z rozwojem i kształtowaniem się płodu – a zwłaszcza jego układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli przed ciążą i na jej początku poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety był odpowiedni, znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych.

By mieć pewność  że dostarczamy organizmowi wystarczającej  ilość kwasu foliowego, wskazane jest przyjmować produkty z witamina B9, jeśli tylko jest jakaś możliwość  na zajście w ciążę.

W  Polsce  co druga ciąża jest nieplanowana, dlatego zaleca się kobietom, które mogą zajść w ciążę przyjmowały 0.4 mg kwasu foliowego dziennie. Bo gdy dowiemy się jest  już  minimum 4 lub 6 tydzień ciąży, a mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Jaka może być przyszłość dziecka jeżeli w organizmie matki występował niedobór kwasu foliowego?

Nadmiar?  Spożycie dzienne 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego (tworzą się folacyny w moczu) i alergiczne odczyny skórne.
Zawartość w żywności

Kwas foliowy występuje w produktach spożywczych w zróżnicowanych ilościach. Dobrym źródłem są warzywa i owoce bogate również w witaminę C np.: pomarańcze, brukselka, kapusta włoska oraz warzywa i owoce będące źródłem Beta-karotenu: liście pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja zawierająca od 150 – 250 mg w 100g produktu!). Foliany są jednak wrażliwe na wysoką temperaturę i  gotowanie. Chroni je dodatek witaminy C.

W przypadkach niedoboru kwasu foliowego oprócz diety wskazana jest  również suplementacja. Zastosuj produkt z oferty CaliVita. Poniżej wybrane produkty oraz zawartość kwasu foliowego:

-Stres Menagment – 100 mcg -pokonaj stres i nadpobudliwość

– Vital O- 50  mcg multiwitamina dla osób z  grupą krwi O –

– Vital A – 150 mcg multiwitamina dla osób z  grupą krwi A –

– Vital B 50  mcg- multiwitamina dla osób z  grupą krwi B –

– Vital  AB – 100 mcg- multiwitamina dla osób z  grupą krwi AB –

– Full spectrum  – 200 mcg- multiwitamina dla osób powyżej 10 roku życia

– Senior Formula – 70 mcg- multiwitamina dla osób pełnoletnich

– Lion Kids Multiiwitamin – 100 mcg – multiwitamina dla dzieci

– New Life 400 mcg multiwitamina dla kobiet planujących ciążę i matek karmiących

Masz pytania czy trudności z wyboremnapisz lub zadzwoń 

Niniejsza strona używa ciasteczek w celu poprawnego funkcjonowania. Dowiedz się więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close