Kwas foliowy czyli witamina B9 odkryto w latach 30-40 tych XX wieku, występuje w zielonych warzywach liściastych, fasoli, orzechach i soku pomarańczowym.
Niedobór kwasu foliowego powoduje zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym, syntezy kwasów nukleinowych, wzrostu tkanek i organizmu.
Kwas foliowy jest jasno żółtą substancją rozpuszczalną w wodzie. Stosunkowo łatwo rozpada się pod wpływem podwyższonej temperatury i światła słonecznego. Nawet wskutek stosowania zwykłych metod obróbki kulinarnej produktów zawierających kwas foliowy, jego poziom obniża się znacznie.
Dobrym źródłem kwasu foliowego są: kalafior, szpinak, brukselka, kapusta, szparagi, sałata, fasolka, brokuły, marchew oraz pomarańcze i banany, także drożdże, wątroba.
Niedobór kwasu foliowego może powodować
- Zaburzeń u płodu – wady cewy nerwowej.
- Nasilać reakcję alergiczną i astmę
- Niedokrwistość megaloblastyczna.
- Wzrost poziomu homocysteiny we krwi sprzyjający rozwojowi miażdżycy.
- Spowolnienie syntezy DNA i replikacji (podziału) komórek.
- Zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego (biegunka).
- Upośledzenie funkcji układu nerwowego (nadpobudliwość i trudności w zasypianiu).
- Zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek w organizmie.
- Uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją.
- Stany niepokoju i lęku, depresja, nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią.
Kwas foliowy a depresja Zbyt niski poziom kwasu foliowego w organizmie ma związek z ryzykiem depresji
Objawy nadmiaru kwasu foliowego Spożycie dziennie 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego, mogą również wystąpić alergiczne odczyny skórne.
Kwas foliowy w dawce 0,4 mg nie ma skutków ubocznych. Może być stosowany przez długi okresu czasu.
Kwas foliowy jest rozpowszechniony w naturze. Występuje w tkankach wielu roślin i zwierząt, zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych oraz w wątrobie i drożdżach.
W organizmie człowieka o procesów metabolicznych, do syntezy puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów, do podziału komórek i do regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Z jego udziałem powstaje serotonina, działająca kojąco i uspokajająco (zdrowy sen!) oraz noradrenalina, która jest odpowiedzialna za naszą aktywność i energię. Kwas foliowy uczestniczy więc w syntezie „hormonu szczęścia” (wspomniana serotonina). Choćby z tego względu warto dbać o prawidłowe jej stężenie w organizmie.
Niedobór Zbyt mała ilość kwasu foliowego powoduje przede wszystkim powstawanie ciężkich zaburzeń rozwojowych u płodu (wada cewy nerwowej). Niedobór spowalnia też syntezę DNA i podział komórek. Osłabia wchłanianie substancji pokarmowych z przewodu pokarmowego (i wywołuje biegunkę).
Znaczenie kwasu foliowego w okresie przed i w ciąży
W pierwszych tygodniach ciąży jego rola jest związana z rozwojem i kształtowaniem się płodu – a zwłaszcza jego układu nerwowego, mózgu i rdzenia kręgowego. Jeżeli przed ciążą i na jej początku poziom kwasu foliowego w organizmie kobiety był odpowiedni, znacznie ograniczyć ryzyko wystąpienia u dziecka wad wrodzonych.
By mieć pewność że dostarczamy organizmowi wystarczającej ilość kwasu foliowego, wskazane jest przyjmować produkty z witamina B9, jeśli tylko jest jakaś możliwość na zajście w ciążę.
W Polsce co druga ciąża jest nieplanowana, dlatego zaleca się kobietom, które mogą zajść w ciążę przyjmowały 0.4 mg kwasu foliowego dziennie. Bo gdy dowiemy się jest już minimum 4 lub 6 tydzień ciąży, a mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Jaka może być przyszłość dziecka jeżeli w organizmie matki występował niedobór kwasu foliowego?
Nadmiar? Spożycie dzienne 15 mg kwasu foliowego może powodować zaburzenia układu nerwowego i pokarmowego (tworzą się folacyny w moczu) i alergiczne odczyny skórne.
Zawartość w żywności
Kwas foliowy występuje w produktach spożywczych w zróżnicowanych ilościach. Dobrym źródłem są warzywa i owoce bogate również w witaminę C np.: pomarańcze, brukselka, kapusta włoska oraz warzywa i owoce będące źródłem Beta-karotenu: liście pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory, suche nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja zawierająca od 150 – 250 mg w 100g produktu!). Foliany są jednak wrażliwe na wysoką temperaturę i gotowanie. Chroni je dodatek witaminy C.
W przypadkach niedoboru kwasu foliowego oprócz diety wskazana jest również suplementacja. Zastosuj produkt z oferty CaliVita. Poniżej wybrane produkty oraz zawartość kwasu foliowego:
-Stres Menagment – 100 mcg -pokonaj stres i nadpobudliwość
– Vital O- 50 mcg multiwitamina dla osób z grupą krwi O –
– Vital A – 150 mcg multiwitamina dla osób z grupą krwi A –
– Vital B – 50 mcg- multiwitamina dla osób z grupą krwi B –
– Vital AB – 100 mcg- multiwitamina dla osób z grupą krwi AB –
– Full spectrum – 200 mcg- multiwitamina dla osób powyżej 10 roku życia
– Senior Formula – 70 mcg- multiwitamina dla osób pełnoletnich
– Lion Kids Multiiwitamin – 100 mcg – multiwitamina dla dzieci
– New Life – 400 mcg multiwitamina dla kobiet planujących ciążę i matek karmiących
Masz pytania czy trudności z wyborem – napisz lub zadzwoń