Pierwsze opisy alergii pokarmowej pojawiły sie w 375 r p.n.e. Hipokrates po raz pierwszy opisał egzemę i alergię na mleko i sery. Potem znajdujemy opisy nietolerancji koziego mleka podane przez Galena (129-199 r.) . W 1808 roku Robert Willan opisał przypadki pacjentów z objawami pokrzywki po spożyciu migdałów i grzybów. W 1906 roku Clemens von Pirquet i Bela Shick wykazali , że w pewnych okolicznościach nie dochodzi u człowieka do rozwoju prawidłowej reakcji odpornościowej, ale do nadmiernej jego reaktywności na czynniki środowiskowe, co nazwano alergią.
Najczęściej występujące objawy alergii: kichanie, wysypka, zmiany skórne, łzawienie oczu, kaszel , duszności, katar, świąd oczu, zatkany nos i wiele innych. Jeżeli występują u Ciebie objawy alergii poznaj 10 przykazań które ułatwią zmniejszenie dolegliwości:
- Unikaj czynnika wywołującego objawy alergiczne.
- Śledź na bieżąco informacje na temat aktualnego i prognozowanego stężenia pyłku uczulającej rośliny.
- Śpij przy zamkniętym oknie.
- Ogranicz przebywanie na świeżym powietrzu; na spacery wybieraj się po obfitym bądź długotrwałym deszczu – wtedy stężenie pyłku w atmosferze jest najniższe.
- W czasie jazdy samochodem nie otwieraj okien, stosuj filtr przeciwpyłkowy.
- Wybierz się na urlop w wysokie góry, nad morze lub jezioro – tam ilość pyłków jest mniejsza.
- Unikaj dodatkowego podrażniania śluzówki oka m.in. przez kosmetyki, środki czyszczące czy palenie. Noś okulary przeciwsłoneczne.
- Nie susz ubrań na świeżym powietrzu.
- Po spacerze przebierz się i przechowuj ubrania poza sypialnią.
- Zadbaj o odpowiednią dietę:
Uważa się, że związki białkowe zwane lektynami mogą mieć wpływ w powstawaniu objawów alergii, także pokarmowej. Lektyny obecne w pokarmach wiążą się z resztami cukrowymi ustroju , w tym z antygenami grup krwi. To prowadzi do uszkodzenia komórek. Istnieją dowody na to , że lektyny pokarmowe odgrywają znaczącą rolę w chorobach autoimmunologicznych oraz przewlekłych procesach zapalnych. Niektóre lektyny pokarmowe mają zdolność zwiększania produkcji IgA oraz interleukiny 4, która indukuje produkcję IgE. Jednym z najbardziej szkodliwych skutków działania lektyn pokarmowych jest zespół wzmożonej przepuszczalności jelit, polegający na rozluźnieniu połączeń międzykomórkowych w obrębie śluzówki jelita. Skutkiem tego jest „przeciekanie” jelit i przedostawanie się substancji toksycznych do układu krążenia. Objawy kliniczne mogą pojawiać się miejscowo, ale także w odległych narządach.
Przedstawiciele grupy krwi 0, po wykluczeniu z diety pszenicy i glutenu oraz kukurydzy, uzyskują znaczną poprawę przebiegu schorzeń alergicznych.
Osoby z grupą A spożywające czerwone mięsa mają szczególną skłonność do występowania zespołu wzmożonej przepuszczalności jelit.
Przedstawicieli grupy B charakteryzuje skłonność do przewlekłych stanów zapalnych dróg oddechowych – np. astmy, pyłkowicy. Nasilenie dolegliwości obserwuje się po spożyciu lektyn kurczaka, kukurydzy, glutenu.
Osoby z grupą krwi AB łączą skłonności do zachorowań jak w grupie A i B. Organizm tych przedstawicieli wykazuje zmniejszona aktywność komórek NK, które chronią przed infekcjami.
Opracowano na podstawie – CV – news
W celu zmniejszenia dolegliwości ora objawów alergi wskazana jest przede wszystkim zmiana sposobu odżywiania oraz zastosowanie sprawdzonych produktów witaminowo-mineralne : C 1000, Ac- zymes, Noni Polinesian
Masz pytania zwiazane z doborem i zastosowaniem produktów ? – Zadzwoń lub napisz- formularz kontaktowy .