Wapń – w organizmie obok roli budulcowej dla kośćca, odgrywa zasadniczą rolę w procesach fizjologicznych i biochemicznych. U osoby dorosłej, w ciągu doby z kości wydziela się do płynów ustrojowych i krwiobiegu ok. 800-1000 mg wapnia i tyle samo powinno odłożyć się w nich ponownie. Oznacza to, że najważniejsze mineralne składniki kości – sole wapniowo-fosforowe – znajdują się w ilościowej równowadze dynamicznej, z poziomem wapnia i fosforu w osoczu krwi. Tkanka kostna stanowi bowiem nie tylko ważną strukturę nośną ciała, ale i podręczny magazyn wapnia i fosforu, z którego organizm pobiera te składniki do krwiobiegu w przypadku ich niedostatecznego dostarczania z pożywieniem. Wapń – budulec kości powinien być jednym z najważniejszych składników naszej diety przez całe życie. Zachodzi stała wymiana wapnia i fosforu między kością a pulą soli tych pierwiastków dostarczaną: w diecie , przyswojoną w jelitach oraz zawartą we krwi. Trzeba jednak wiedzieć, że proces wbudowywania wapnia w tkankę kostną przebiega prawidłowo jeżeli w ustroju stosunek wapnia do fosforu wynosi 1:1. Popularne spożywanie napojów gazowanych zawierających dużą ilość fosforu zaburza gospodarkę wapniową i często jest przyczyną ucieczki wapnia z kości co jest szczególnie niebezpieczne w organizmach dzieci.
Ponadto niezbędnymi składnikami diety pomocnymi w budowie kośćca są: włókniste białko – kolagen oraz witamina D i C. Na wzrost masy i siły kości mają zasadniczy wpływ: wiek, płeć (i hormony), geny dziedziczone od rodziców, dieta oraz zdolność przyswajania wapnia.
Wapń we krwi jest odpowiedzialny za przekazywanie impulsów nerwowych, służy do regulacji siły skurczu mięśni, aktywacji wielu enzymów i hormonów, normalizacji układu krzepliwości krwi a to ułatwia gojenie się ran oraz utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Pomaga zachować prawidłowe ciśnienie krwi , a zwiększone dawki pozwalają je obniżyć u chorych z nadciśnieniem. Obniża poziom cholesterolu we krwi, więc zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
Ostatnie badania wykazały zmniejszenie zachorowalności osób spożywających twardą wodę czyli zawierającej wapń, magnez oraz lit na choroby układu krążenia. Wapń oraz magnez z twardej wody w jelitach łączą się z tłuszczami nasyconymi i tworzą coś w rodzaju mydła które razem jest wydalane z organizmu. Obniża w ten sposób poziom cholesterolu w organizmie gdyż ogranicza ilość tłuszczy wchłoniętych do organizmu. Dobra woda mineralna którą pijemy powinna zawierać w jednym litrze co najmniej 150 mg. wapnia oraz co najmniej 50 do 100 mg magnezu na 1 litr wody. Wystarczy spojrzeć na etykietę na butelce i już wiadomo czy woda którą pijemy dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych do jego funkcjonowania składników mineralnych. Ponadto występujące w wodzie składniki w formie zjonizowanej są łatwiej przyswajalne niż w innych produktach. Miękka woda którą pijemy z kranu pozbawiona jest przede wszystkim wapnia i magnezu jest dobra do pralek a nie dla organizmu człowieka. Ludzie pijący twardą wodę zawierającą wapń i magnez jak np. Gruzini maja zdrowsze serca i żyją dłużej, a Finowie, którzy pili miękką wodę polodowcową najczęściej umierali nawet w młodym wieku na zawał serca. Według ostatnich statystyk również w Polsce obserwuje się, że mieszkańcy Polski południowo wschodniej, gdzie występuje twarda woda o podwyższonej zawartości magnezu i wapnia przeciętnie żyją dłużej. Pierwiastki te regulują również pracę nerek i co może nawet wyglądać paradoksalnie, zapobiegają tworzeniu się kamieni i złogów.
Wchłanianie wapnia uzależnia aktywna postać witaminy D której podstawowym źródłem jest jej synteza z cholesterolu w skórze – pod wpływem promieniowania UV (światła słonecznego). Jednak w skali roku wytwarzanie tej formy witaminy D jest w naszej szerokości geograficznej niewystarczające. Synteza skórna może zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę D tylko od maja do września.
Witamina C wspomaga budowę kolagenu – ważnego składnika kości. Kolagen – podstawowe białko tkanki łącznej – posiada silne włókna, które owijają się wokół kryształów soli wapnia – tworząc najsilniejszą ze znanych w przyrodzie konstrukcję nośną kości. Jeśli jednak organizm otrzymuje za mało witaminy C – kwasu askorbinowego – powstają włókna kolagenu wadliwe i słabe. Zbudowane z nich struktury konstrukcyjne kości, oraz zęby są kruche i łamliwe. Dlatego w codziennym procesie odnowy kości obecność witaminy C jest tak ważna. Co istotne – im większy niedobór witaminy C – tym mniejsze przyswajanie wapnia. Czyżby organizm sam się bronił przed „złym produktem finalnym” ograniczając przyrost tkanki kostnej? Niestety deficyt witaminy C upośledza także wytrzymałość i jakość funkcjonalną innych ważnych elementów kośćca – chrząstkę stawową, szkliwo zębów, itp. Magnez jest również niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kości gdyż stymuluje komórki kościotwórcze do wbudowywania wapnia w strukturę kośćca.
Magnez – energia dla szarych komórek i ukojenie dla nerwów.
Magnez jest równie ważny jak wapń. Ten minerał „naciska spust” do rozpoczęcia reakcji metabolicznych przetwarzania białek, cukrów i tłuszczy, z których organizm otrzymuje niezbędną do życia energię oraz surowce do budowy i regeneracji tkanki ciała. Magnez współpracuje z wapniem w przewodzeniu impulsów nerwowo-mięśniowych oraz poprzez umożliwienie zdolności wchłaniania wapnia ma zasadniczy wpływ na gęstość kości. Aktywizuje ponad 300 enzymów współpracując z witaminami B1 i B6, co jest istotne w procesie pozyskiwania energii oraz warunkuje wytwarzanie substancji energetycznych będąc katalizatorem spalania glukozy i jej magazynowania w postaci związków energetycznych. Magnez uzależnia dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, w tym zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Gdy niedobór jest nawet niewielki pojawiają się kłopoty i z pamięcią, koncentracją i zdenerwowanie bez powodu.
Stres jest reakcją umożliwiającą dokonanie większego wysiłku jak np. ucieczki przed zagrażającym nam niebezpieczeństwem gdyż uaktywnia przemianę materii i poprawia tym samym zdolność reakcji i podnosi wydolność organizmu. Jednak stan ciągłego pobudzenia, gotowości jest niezwykle wyczerpujący dla organizmu zużywając całe zapasy energii. Deficyt magnezu przy prawidłowym poziomie wapnia umożliwia łatwe wydzielanie substancji pobudzających (neuroprzekaźników) – noradrenaliny i dopaminy. Magnez spełnia rolę hamulca blokującego niekontrolowane reakcje układu nerwowego i osłabia siłę oddziaływania bodźców pobudzających do nadmiernych, niekontrolowanych reakcji. Takie objawy, jak nerwowość bez powodu niepokój, lęk, nerwica, nadpobudliwość psychoruchowa często wynikają z braku korygującej roli magnezu. Równowaga pomiędzy wapniem i magnezem zapobiega wydzielaniu w/w substancji pobudzających ii zmniejsza nadpobudliwość komórek nerwowych Ten szczególny pierwiastek, którego znaczenia nie da się przecenić, działa tonizująco i uspokajająco na cały układ nerwowy.
Magnez bierze udział w syntezie białek. Uczestniczy nie tylko w budowie kości, ale i ścięgien. Magnez aktywizuje syntezę kolagenu, proces kostnienia – pobudza wiele enzymów, które uczestniczą w budowie kości. Ponadto stymuluje komórki kościotwórcze do wbudowywania wapnia w strukturę kośćca. Jest też ważnym elementem struktury kości i zębów. Magnez kontroluje procesy zachodzące w organizmie. Skutecznie wpływa na obniżanie napięcia przed-miesiączkowego. Reguluje ciepłotę ciała (wpływa na termoregulację). Zmniejsza skurcze mięśniowe (sprzyja rozluźnieniu mięśni). Udowodniono że niektóre zawały serca są spowodowane nie przez miażdżycę, lecz poprzez gwałtowne skurcze mięśniówki naczyń wieńcowych, co może spowodować niedotlenienie mięśnia sercowego i w efekcie zawał serca. Zwiększa wydzielanie żółci, co zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych oraz stymuluje perystaltykę jelit. Magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy układu immunologicznego, a w zasadzie jego „sztabu” – grasicy, centralnego elementu układu odpornościowego. Magnez przeciwdziała powiększaniu gruczołu krokowego u mężczyzn (prostata). Może odegrać dużą rolę (o ile zrozumiemy potrzebę jego stosowania) w profilaktyce anty nowotworowej zwłaszcza raka skóry, ust, sutka, gardła, śluzówek. Magnez zapewnia utrzymanie wysokiego poziomu sprawności fizycznej oraz wytrzymałości podczas wykonywania pracy fizycznej czy uprawiania sportu.
Aby umożliwić proces wchłaniania wapnia i magnezu, stosunek wapnia do magnezu powinien wynosić jak 2:1 gdyż tylko w takich proporcjach te składniki bardzo łatwo zostają przyswojone. Popularne jest u nas nadmierne spożycie nabiału – mleka, serów, twarogów, jogurtów ze względu na to, że zawierają dużo wapnia, a więc mają przeciwdziałać osteoporozie. Paradoksem jest, że mimo kampanii reklamowych promujących przetwory mleczne i wysokiego ich spożycia, notuje się coraz więcej zachorowań na osteoporozę. Mleko oraz przetwory mleczne zawierają dużą ilość wapna natomiast śladowe ilości magnezu. Może właśnie ze względu na to że tak dużo spożywamy przetworów mlecznych silnie zakwaszających organizm cierpimy na niedobór wapnia w organizmie. W każdym bądź razie wapń w postaci nieorganicznej obecny w tych przetworach utrudnia przyswajanie magnezu, a brak z kolei tego pierwiastka zmniejsza przyswajalność wapnia i koło się zamyka. Ważna jest również postać wapnia – organiczna czy – wspomniana już – nieorganiczna, co wpływa na zdolność jego przyswojenia. Niski poziom magnezu skutkuje powstawaniem niedoborów witaminy D niezbędnej do prawidłowej budowy kości. Dodać należy również, że pierwiastek ten w połączeniu z kobaltem i selenem nie dopuszcza do uszkodzeń genetycznych DNA.
Charakterystyczne objawy niedoborów magnezu to rozdrażnienie z byle powodu, nadpobudliwość psychoruchowa, trudności z zasypianiem, bezsenność, koszmary nocne, nerwowość, skłonności do depresji, drżenie lub skurcze mięśni, tiki nerwowe, brak czucia w palcach (drętwienie), nieregularna praca serca, nadciśnienie tętnicze krwi, kołatanie serca, często kłujący ból w sercu, zaparcia, drgawki, brak apetytu, uczucie oszołomienia, bóle i zawroty głowy, trudności w koncentrowaniu się, niepokój wewnętrznym i stany lękowe, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, nadmierne pocenie się a nawet wrażliwość na zmiany pogody.
Niedobór magnezu wynika to z malejącej zasobności cennego biopierwiastka w glebie, skąd wymywają go kwaśne deszcze. W konsekwencji w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat prawie dwukrotnie zmalała zawartość magnezu w glebie co spowodowało drastyczny spadek w naszej codziennej diecie. Czynniki redukujące magnez w organizmie to szczególnie białka, tłuszcze nasycone, szczawiany (rabarbar, szpinak), duże ilości wapnia w produktach mlecznych zwłaszcza w produktach homogenizowanych. Wrogiem magnezu jest cukier, który nie pozwala przyswajać tego pierwiastka. Picie kawy również skutecznie wypłukuje magnez z organizmu. Gwałtowne zużycie magnezu i jego przewlekły deficyt tego cennego minerału w organizmie powoduje codzienny wyczerpujący stres, nadmiar alkoholu, kawa, herbata
Zaburzenia spowodowane niedoborem magnezu są odwracalne. Eliminacja niedoboru – podniesienie zasobności magnezu w organizmie jest skuteczna dzięki wzbogaceniu diety w te bezcenne składniki . Oferowane przez firmę Calivita produkty umożliwiają szybkie uzupełnienie niedoborów wapnia i magnezu w organizmie
Produkty zawierające w składzie wapń oraz magnez
STRONG BONES to zestaw organicznego wapnia w połączeniu z magnezem w idealnym prporcjach 2:1. Jedna kapsułka zawiera 300 mg wapnia oraz 150 mg magnezu. Za kilkadziesiąt groszy otrzymujemy łatwo wchłaniany produkt zapobiegający niedoborom wapnia oraz magnezu w organizmie. Reguluje pracę serca nie dopuszcza do arytmii, kołatania serca obniża nadciśnienie tętnicze ,w neuralgiach, przy zapaleniu nerwu trójdzielnego, rwie kulszowej, wzroście u dzieci, bólach kręgosłupa. Przy złamaniach umożliwia prawidłowe zrastanie kości. Magnez umożliwia łatwe wchłanianie wapnia oraz koi nasze nerwy ,usuwa zmęczenie, łagodzi zdenerwowanie i poprawia nastrój. Pozwala na spokojny regeneracyjny sen.
Stronga Bones 100 lub 250 kaps. wapń i magnez w proporcjach 2: 1
Stress Management – zawiera magnez, witaminę C oraz szereg witamin z grupy B. Wycisza układu nerwowy i neutralizuje skutki stresu takie jak nadpobudliwość ,nerwowość, tiki nerwowe, brak skupienia myśli, bezsenność, zawroty głowy , uczucie przewlekłego zmęczenia..
Produkty multiwitaminowe zawierające aktywne składniki dobranych w zależności od grupy krwi lub wieku. Każdy z nich zawiera średnio 100 mg wapnia oraz 50 mg magnezu.