Znaczenie kwasów tłuszczowych Omega-3 dla zdrowia.

Dawno już wiedzieliśmy że mięso ryb zawiera korzystne dla zdrowia substancje. Kwasy tłuszczowe które są składnikiem mięsa i tłuszczu rybiego zostały nazwane ze względu na budowę chemiczną Omega 3. Znalazły one szerokie zastosowanie w profilaktyce chorób oraz jako substancje wspomagające terapie wielu dolegliwości i chorób. Szczególna rola kwasów tłuszczowych Omega 3 kryje się w ich oddziaływaniu na procesy metaboliczne, a zwłaszcza na systemy regulujące przemiany biochemiczne w komórkach i tkankach.

Najważniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega 3 są EPA (kwas eikozapentaenowy) – oraz DHA (kwas dekozakeksaenowy). Źródłem tych dwóch kwasów (EPA i DHA) jest olej lniany oraz ryby morskie jak makrela, łosoś, śledź, tuńczyk poławiane w zimnych wodach.

omega3

Badania naukowe prowadzone na całym świecie pozwalają na jednoznaczne stwierdzenie, że kwasy tłuszczowe Omega 3:

– Mają korzystny wpływ na układ krążenia krwi. Zawierają składniki służące do produkcji prostaglandyn czyli substancji o charakterze hormonów tkankowych regulucych układ krążenia. Zmniejszają ryzyko arytmii serca oraz stabilizują podwyższone ciśnienie tętnicze. Obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Omega 3 obniżając poziom trójglicerydów zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy naczyń i chorób serca. Powstrzymują agregacje płytek krwi obniżając krzepliwość krwi przy jednoczesnym obniżaniu ciśnienia tętniczego Zmniejszają w ten sposób ryzyko miażdżycy oraz zawału serca. Badania wykazały niską umieralność na choroby sercowo-naczyniowe u Eskimosów jedzących dużo ryb morskich. Choroby układu krążenia występują u nich 400 razy rzadziej niż w Europie.

Jak powiedział prof. Zbigniewa Religę:            

 ,,RYBI TŁUSZCZ TO NAJLEPSZA PROFILAKTYKA CHORÓB SERCA,,

Poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych, poprawiając zdolność logicznego myślenia oraz pamięć. Kwasy tłuszczowe EPA oraz DHA są głównym składnikiem budulcowym układu nerwowego oraz mózgu. Wzbogacenie codziennej diety w te ważne składniki nasila procesy regeneracyjne we wszelkich dolegliwościach układu nerwowego. DHA jest tłuszczem występującym w mózgu w największej ilości, szczególnie w neuronach i synapsach kory mózgowej, „substancji szarej” odpowiedzialnej za pamięć, mowę i myślenie.

Zwiększają poziom serotoniny – neuroprzekaźnika wpływającego korzystnie na samopoczucie,

Wyzwalają w organizmie tzw. mediatory zapalne przez co niwelują stany zapalne.

Łagodzą bóle reumatyczne lub kostno-stawowe poprzez nasilenie wytwarzania mazi stawowej.

Regulują w organizmie m.in. poziom tzw. cytokin sterujacych układem odpornościowym. Podwyższony poziom cytokin w organizmie sprzyja chorobom z autoagresji systemu immunologicznego jak alergia, choroba Leśniewskiego-Crowna a nawet powstawaniu nowotworów. Odpowiedni poziom Omega 3 w organizmie stabilizuje pracę systemu odpornościowego , nie dopuszcza do nasilenia chorób z autoagresji.

Zmniejszają dolegliwości chorób dróg oddechowych (m.in. w astmie)

– Wygładzają zmarszczki ,  ujędrniają skórę 

Zgodnie z najnowszymi badaniami, raczkujące dzieci, których matki przyjmowały podczas ciąży kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb, wykazują tendencję do lepszej koordynacji ruchowo-wzrokowej niż dzieci matek nie przyjmujących omega-3 .

Nowe badania wykazały, że spożywanie tłuszczy omega 3 ma związek ze zmniejszeniem m. in.  zwyrodnienia plamki żółtej.

Organizmy ryb żyjących w naturalnym środowisku głębokich, zimnych wód muszą wytworzyć dużą zawartość kwasów Omega 3 i innych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to niezbędny warunek przeżycia w ich środowisku. Tymczasem w supermarketach i innych sklepach oferowany jest łosoś hodowlany żyjący na morskich farmach w wyższych, cieplejszych strefach morza. Zawartość kwasów Omega -3 zawartych w tym mięsie ryb może być wiele niższa ze względu na nienaturalne warunków hodowli.

Ze względu na obawy, wynikające z zanieczyszczenie mórz odpadami, metalami ciężkimi oraz ich obecność w mięsie ryb dodatki żywieniowe w postaci suplementów zawierające oleje rybne stają się coraz bardziej popularnym oraz skutecznym sposobem na dostarczenie do organizmu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów Omega 3.

Produkowany przez Calivita produkt to skondensowany olej rybi z łososia zawierający kwasy tłuszczowe Omega 3 uzupełnionej dodatkowo w ochronnie działającą wit. E.

Ze względu na brak tradycji spożywania tłustego mięsa ryb, najprostszym sposobem uzupełnienia niedoborów organizmu w tłuszcze EPA i DHA, jest włączenie do codziennej diety suplementu diety Omega -3.

Jest to korzystne dla Twojego serca, układu krążenia, mózgu oraz stawów- produkt dla Ciebie 

Masz pytania – Napisz lub zadzwoń – kontakt